Header menu

Du er her

Arkitektur

  • ""
  • ""
  • ""
Centret i De Gamles By skiller sig ud fra det omkringliggende Nørrebro. Mange tanker ligger bag bygningen med den helende arkitektur.

Center for Kræft og Sundhed er opført fra juli 2010 og indviet oktober 2011.

Centret er opbygget som en række af små huse bundet sammen af et stort skulpturelt tag og er opført af Københavns Kommune og tegnet af Nord Architects.

Bygningen har et bruttoareal på 1.885 m² plus 361 m² kælder. Rummene er fordelt på bl.a. café, træningssal, kombineret trænings- og foredragssal, omklædningsrum, behandlingsrum, samtalerum, grupperum, undervisningskøkken og kontorer. I midten af bygningen ligger et lukket gårdrum.

Gårdrummet er en meget central del af bygningen. Det udendørs rum er - til forskel for de aluminiumsbeklædte facader ud mod gaden - beklædt med træ og tænkt som et sted til fordybelse og ro. Her er intime opholdsmuligheder, terrasser, træer og et vandbassin, som alt sammen kan ses indefra.

Ved at bryde bygningen ned i mindre enheder skaber vi en stor bygning, som er rar at besøge.
Vi ville skabe et hus, hvor mennesket er i centrum.
- Morten Rask Gregersen, Nord Architects
 

Udviklet med brugere og medarbejdere

Nord Architects har arbejdet tæt sammen med både medarbejdere og brugere af centret for på den måde at få skabt det helt rigtige hus til de forskellige borgere: Unge og ældre, syge og sygdomsfrie.

Huset er designet til at give plads til både individuelle aktiviteter og til fællesskab. Ligeledes lægger de indendørs arealer op til både fysisk aktivitet og til mere rolige aktiviteter såsom yoga og mindfulness.

Helende arkitektur

Bygningen er designet med inspiration fra evidensbaseret forskning om helende arkitektur. Fra starten har det været et ønske, at bygningens udtryk både indenfor og udenfor skulle i dialog med brugerne af stedet.

Ved at arbejde bevidst med arkitektoniske elementer som skala, materialitet og rumlige sammenhænge er det lykkedes at opnå en ganske særlig atmosfære i den nye bygning.

Læs om eller lyt til podcasten "Huse der Heler" af BYLYD fra 2016, hvor centret medvirker.

For nogle er det en svær beslutning at komme i centret, fordi de skal se deres sygdom i øjnene.
Derfor er det vigtigt, at huset tager imod folk på den rigtige måde.
- Morten Rask Gregersen, Nord Architects
 

Elefanthuset

Da Center for Kræft og Sundhed i tiltagende grad manglede træningskapacitet, ledte man efter udvidelsesmuligheder i De Gamles By.

Valget faldt på en bevaringsværdig bygning, beliggende på den anden side af centrets udetræningsanlæg, under 100 meter fra centret.

Bygningen er en kapelbygning i røde tegl fra 1890’erne, som via arkitektfirmaet Leth & Gori har undergået en transformation udført i respekt for den oprindelige bygning. Den smukke bygning hedder Elefanthuset, fordi den minder om det gamle elefanthus i Zoologisk Have.

Elefanthuset rummer efter ombygningen to træningssale, omklædningsfaciliteter, møderum og ikke mindst Mænds Mødested. Sidstnævnte er efter australsk og irsk forbillede et mødested for mænd med eller efter kræftsygdom, hvor mændene kan mødes i en uformel ramme.

Elefanthuset blev indviet den 1. november 2017.

Januar 2019 vandt Leth & Gori Arkitektforeningen Københavns pris Store Arne for den nænsomme renovering af Elefanthuset.

 

Er I en gruppe arkitekter eller arkitektstuderende, der ønsker at besøge Center for Kræft og Sundhed, så få mere information her.