CKSK og Sparta brobygger fra kommune til foreningsliv

Center for Kræft og Sundhed København (CKSK) indgik i 2020 et samarbejde med Sparta Atletik og Løb. Målet var at hjælpe kræftramte borgere med at bibeholde en aktiv tilværelse med motion efter et afsluttet rehabiliteringsforløb i kommunen.

Rikke Daugaard, specialkonsulent, mail: ZH62@kk.dk og Dorte Hofland, centerchef, mail: WC5Y@kk.dk.

Kræftsygdom og dens behandling kan belaste kroppen og føre til funktionstab, hvilket påvirker hverdagen og livskvaliteten. Træning er derfor en central del af rehabiliteringsforløbet hos CKSK, hvor 46 % af de henviste borgere deltager i et træningstilbud. Og træningen har mange positive effekter, men det er ikke kun motionsdelen, som er vigtig for borgerne. En intern undersøgelse viser nemlig, at 98 % af deltagerne mener, at det sociale samvær også har stor betydning. Træningsforløbene i CKSK er dog tidsbegrænsede og vi ved, at mange borgere finder det udfordrende at fortsætte med de nye motionsrutiner på egen hånd.

Derfor har vi i CKSK indgået et samarbejde med Sparta om at hjælpe borgere videre ind i et aktivt foreningsliv efter endt rehabiliteringsforløb, så både motion og socialt samvær kan fortsætte, selvom det kommunale forløb er slut.

Brobygningsmodellen "Delt forløb" 

Som løsning har CKSK og Sparta udviklet en brobygningsmodel kaldet 'Delt forløb'. Modellen indebærer, at borgerne træner to gange om ugen, én gang hos CKSK og én gang hos Sparta. Træningen i Sparta ledes af en instruktør fra foreningen, mens en fysioterapeut fra CKSK også deltager for at sikre den nødvendige faglige vejledning.

Træningen er planlagt således, at holdet træner samtidig med det hold, borgerne senere kan overgå til i Sparta. Dette betyder, at de allerede kender de andre deltagere, instruktøren og faciliteterne, når de afslutter det delte forløb. Sparta tilbyder desuden to måneders gratis træning og har udviklet et billigere medlemskab for dem, der kun ønsker at træne uden at deltage i konkurrencer, hvilket kan være særligt relevant for denne målgruppe.

I dag er samarbejdsmodellen i drift og instruktører og fysioterapeuter har løbende sparring og erfaringsudveksling for at fastholde samarbejdet.

Hvad har samarbejdet vist os indtil videre?

For at blive klogere på, om samarbejdsmodellen har den ønskede effekt på overgangen mellem kommunalt forløb og foreningslivet, blev borgerne interviewet om deres oplevelser med projektet. Her går særligt tre pointer igen:

  • Gode træningstider
  • Genkendelige træningsøvelser
  • Et godt socialt fællesskab

For flere deltagere er muligheden for træning om formiddagen afgørende for, om de ønsker at fortsætte deres træning i foreningen. Nogle deltagere fortæller, at de pga. følger til kræftbehandlingen ikke har energi til træning om eftermiddagen eller aftenen, mens det for nogle ikke er fysisk muligt at være klar til træning om morgenen.

Derudover er det vigtigt, at de genkender øvelserne, når de skal fortsætte uden for CKSK. Deltagerne er nemlig blevet glade for den funktionelle træning, og ønsker at fortsætte med de samme øvelser i et videre forløb. Som det sidste er det vigtigt, at det stærke fællesskab, som de har opbygget med andre i CKSK også kan fortsætte. Mange oplever, at få nye venskaber, og de føler sig forpligtede over for hinanden til at møde til træning. Et sammenhold de gerne vil bringe med videre ind i foreningslivet.

Noget at bygge videre på

Der har været 106 deltagere i det delte forløb, hvoraf 18 har meldt sig ind i Sparta, og 35 har benyttet sig af de gratis 2 måneder. Projektet har ikke haft en klar defineret målsætning om antallet af borgere, der skal starte i Sparta efter endt deres forløb i CKSK er slut, men forhåbningen er naturligvis så mange som muligt. I CKSK havde vi håbet, at tallet var højere og vi ved, at man hos Sparta har kapacitet til at optage flere medlemmer og ressourcer til at rumme denne målgruppe.

”Det har en betydning at vi træner sammen og er et hold. Jeg ville ikke kunne holde det op alene, no way. Jeg træner også ind i mellem alene, men hvis jeg ikke havde holdene at træne på, så ville jeg ikke få trænet og så ville det gå i stå.” Citat fra borger på Spartaholdet

Det gode samarbejde fortsætter

I CKSK har vi mod på mere brobygning, og i fremtidige projekter vil vi øge fokus på borgere med lavere funktionsniveau og borgere med multisygdom. Vi ser fx et potentiale i at lave fælles projekter på tværs af diagnosegrupper som fx diabetes, hjertesygdomme og lungelidelser, og vi håber at udbrede modellen om delt forløb mellem flere kommunale enheder og flere foreninger med fokus på motion og samvær.

Samtidig fortsætter det gode samarbejde med Sparta, hvor forhåbningen er, at der over tid vil være flere borgere, der melder sin ind i foreningslivet og viderebringer de motionsrutiner og det gode samvær, som starter i Center for Kræft og Sundhed.