Mental sundhed i fokus

At tage hånd om kræftramte borgeres psykosociale behov er en vigtig opgave for kontaktpersoner i Center for Kræft og Sundhed, København (CKSK), der har samtaler med den kræftramte borger igennem hele rehabiliteringsforløbet.

At få kræft er for de fleste en stor omvæltning og ofte en psykisk belastning. For mange opstår eksistentielle spørgsmål og overvejelser, når det liv man kender og måske har taget for givet, pludselig er truet. Roller og deltagelse i sociale fællesskaber udfordres og følelser som ensomhed, skyld og tristhed kan opstå. 

I CKSK møder vi dagligt borgere med følelsesmæssige reaktioner på deres kræftsygdom. Vi møder mennesker, der er i krise og chok over kræftdiagnosen, lever med angsten for tilbagefald, eller har andre følelsesmæssige og psykiske reaktioner. Reaktioner der typisk ændrer sig igennem sygdoms- og behandlingsforløbet. Det kræver kompetente fagpersoner at kunne tage hånd om kræftramte borgeres psykiske og følelsesmæssige reaktioner og vide, hvordan og hvornår man som sundhedsprofessionel blot skal lytte og anerkende bekymringer og udfordringer, og i hvilke situationer borgeren skal støttes i at finde måder til mestring.  Som sundhedsprofessionelle er vi imidlertid i høj grad skolet i en biomedicinsk sundheds- og sygedomsforståelse, og vi er eksperter i at forsøge at løse og ”fikse” problemer og udfordringer, frem for at lytte og normalisere følelser og reaktioner, som kan opstå i forbindelse med et sygdomsforløb.

Borgernes mentale sundhed er et fokusområde i Handleplanen for kræftområdet 2023-2025, hvor det strategiske mål er, at københavnere med kræft og deres pårørende oplever den bedst mulige livskvalitet under hele kræftforløbet, blandt andet ved, at borgernes psykiske mistrivsel mindskes. Derfor har CKSK haft ekstra opmærksomhed på mental sundhed. Fra november 2023 til marts 2024 har alle CKSKs fagpersoner deltaget i et forløb med fire workshops. Psykolog Trine Zimmer, Center for Mental Sundhed, har faciliteret workshoppene:  

  • Kritisk sygdom og mental sundhed
  • Rammesætning og facilitering 
  • Svære følelser og kronisk/kritisk sygdom
  • Almindelige problemstillinger og udfordringer hos mennesker, der er ramt af kronisk og kritisk sygdom 

De fire moduler har blandt andet præsenteret konkrete værktøjer til at undersøge, normalisere og facilitere samtaler med borgere, som oplever forskellige udfordringer. Workshopforløbet har bidraget til refleksion over egen praksis og inspiration til, hvordan vi bliver endnu bedre til at rumme og håndtere psykologiske reaktioner både i individuelle samtaler i vores holdtilbud. 

Vi håber at kunne se resultaterne af dette forløb i den årlige brugerundersøgelse BRUS. Her følger vi borgernes oplevelse af, om deres mentale sundhed italesættes og tages hånd om i deres rehabiliteringsforløb. Vi spørger blandt andet om borgeren ”i tilfælde af behov fik vejledning i forhold til psykiske reaktioner fx tristhed og angst”. I BRUS 2023 svarerede 84% ”Ja” til dette spørgsmål, hvilket er en lille stigning i forhold til tidligere år, hvor henholdsvis 80% (2022) og 76% (2021) svarede ”Ja” til spørgsmålet. Vi håber at endnu flere svarer ”ja” i 2024.