Ny kræfthandleplan på plads

Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) vedtog i marts den nye kræfthandleplan for Københavns Kommune. Den skal sikre, at københavnere med kræft og deres pårørende tilbydes de bedst mulige tilbud også i fremtiden.

Flere og flere får diagnosticeret en kræftsygdom og mange lever med sygdommen i mange år eller med senfølger. Det kræver en langsigtet plan, der sikrer de rette tilbud til københavnere med kræft og deres pårørende, og derfor har SOU nu vedtaget en ny plan for kræftområdet frem til 2026.

Indholdet i kræfthandleplanen er udviklet på baggrund af en inddragende proces med politikere, borgere, patientforeninger, medarbejdere, samarbejdspartnere og videnspersoner på kræftområdet. Alle har bidraget med inputs til, hvordan kommunens indsatser på kræftområdet kan videreudvikles, så de også fremadrettet afspejler behov og ønsker hos københavnerne.

”Vi ser frem til at arbejde endnu mere i dybden med kræftrehabiliteringen. Det er vigtigt for at imødegå behovene på kræftområdet fremadrettet. Vi er allerede godt i gang med at styrke samarbejdet både internt i kommunen, men også eksternt på tværs af sektorer og med vores samarbejdspartnere”, fortæller Dorte Hofland, centerchef i Center for Kræft og Sundhed.

Større fokus på psykisk trivsel og senfølger

På baggrund af ønsker fra SOU fokuserer handleplanen særligt på følgende emner, som skal imødekomme fremtidens behov på kræftområdet i København:

  • psykisk trivsel
  • støtte til børnefamilier ramt af livstruende sygdom
  • senfølger og lighed i sundhed med fokus på tilbud til fx etniske minoriteter og mænd
  • at styrke den palliative indsats for at flere, der ønsker det, kan dø hjemme.

Igangsættelse af nye samarbejder

Vi har etableret forskellige eksterne samarbejder, der bidrager til at løfte handleplanens målsætninger indenfor lighed, senfølger og pårørende:

  • Vores samarbejde med Professionshøjskolen om EMCaRe (Elderly Migrants’ Cancer Rehabilitation) fortsætter og medarbejdere fra centret er med til at kvalificere fund fra den indledende interviewundersøgelse og genere idéer til rehabiliteringsinterventioner målrettet ældre indvandre med kræft.

  • Sammen med Afdeling for Kræftbehandling på Rigshospitalet har vi fået midler til et lille tværsektorielt projekt, hvor vi skal styrke kommunikationen om kræftrehabilitering, så flere bliver motiveret til at deltage.

  • Vi har sagt ja til at indgå i et samarbejde med UCSF (Center for Sundhedsfaglig Forskning) om undersøgelse af årsager til ikke at deltage i kræftrehabilitering blandt patienter med lungekræft

  • Sammen med CASTLE (Kræftens Bekæmpelses Nationale Forskningscenter for Senfølger hos Kræftoverlevere) indgår vi i et udviklingsprojekt om pårørende til kræftpatienter

  • Samarbejde med Center for Holdspil og Sundhed, Københavns Universitet omkring brobygning til civilsamfund.

Handleplan for kræftområdet 2023-2025