Nyt netværk for borgere opereret i spiserør og mavesæk

Skrevet af: Vibeke Sode, klinisk diætist og Pia Juul Bjertrup, specialkonsulent

Borgere, som er opereret for kræft i spiserør og mavesæk (Esophagus, Cardia, Ventrikel - ECV), oplever ofte svære senfølger, som kan påvirke livskvaliteten betydeligt. Det indebærer fx omfattende forandringer i størrelse og hyppighed af måltider, forstyrret søvn samt smerter i ryg, skuldre og nakke på grund af hævet sovestilling. Som følge heraf oplever en del at mangle overskud og energi i hverdagslivet med arbejde, familie og ifm. sociale aktiviteter. Samtidig bliver borger mindet om forandringen, når de ikke som resten af familien eller vennegruppen kan nyde en tre-retters menu eller den frie buffet.

Årligt opereres 160-200 patienter på Rigshospitalet for kræft i spiserør og mavesæk, som dækker hele Region Sjælland. Det er en relativt lille gruppe og borgerne føler sig ofte meget alene med deres sygdomsfølger og kan have svært ved at spejle deres ændrede livsvilkår i almene rehabiliteringsforløb. 

For at imødekomme flere års efterspørgsel på et sygdomsspecifikt netværk opstartede Center for Kræft og Sundhed - København (et partnerskab mellem Kræftens Bekæmpelse og Københavns Kommune) og Rigshospitalet i januar 2024 et netværk for denne gruppe borgere og deres pårørende. Netværket mødes månedligt i to timer, og hvert møde indledes med et fagligt oplæg fra en sundhedsprofessionel, psykolog eller socialrådgiver. Møderne har en fleksibel struktur, der tager udgangspunkt i deltagernes spørgsmål og udfordringer og inviterer til erfaringsudveksling, diskussion og sparring. 

Der er et godt og stabilt fremmøde af borgere fra både København og omegnskommuner. Deltagerne tilkendegiver, at netværket genopfrisker faglig viden og information, som de tidligere har fået på hospitalet, men som på daværende tidspunkt kunne være svært at tage ind. Ligeledes fremhæver de vigtigheden af at høre andre ligesindedes erfaringer og konkrete måder at gribe udfordringer an på. Som en af deltagerne tilkendegiver: ”Det giver mig noget ro – og mulighed for at snakke med nogle andre om det, jeg går og slås med.”

Mere information

Interesserede patienter og deres pårørende kan melde sig til møderne via Kræftens Bekæmpelses hjemmeside eller ved henvendelse til Center for Kræft og Sundhed

Yderligere information ved kontakt til tovholder Vibeke Sode a43n@kk.dk