Fysiske bivirkninger og senfølger

Her finder du information om fysiske bivirkninger og senfølger, der kan opstå hos hoved-halskræftpatienter.

Stivhed af bestrålet væv 

Strålebehandling kan medføre stift og stramt væv, der kan føre til nedsat bevægelighed og ubehag. Ændringer i vævet kan opstå lige efter strålebehandling såvel som flere år efter afsluttet behandling.

Find øvelser til hjemmetræning

Nedsat mundåbning

Strålebehandling kan påvirke området omkring kæben. Du kan derfor opleve, at det bliver sværere at åbne munden og dermed tale, spise og udføre mundpleje. 12 % af hoved-halskræftpatienter oplever nedsat mundåbning 1-6 år efter afsluttet strålebehandling.

Find mundøvelser

Påvirket slimhinde i munden

Slimhinden er den fugtige og beskyttende overflade i munden. Den kan blive påvirket af kemoterapi og strålebehandling. Hvis slimhinden er beskadiget, kan man få rødme, blister og sår i munden. Det kan give smerter i munden, når man synker.

Mundtørhed

Strålebehandlingen mindsker spytkirtlernes evne til at producere vandigt spyt. Det kan medføre, at man får sejt slim i munden. Den medicinske behandling, som kemoterapi og kvalmestillende, kan også give mundtørhed i behandlingsperioden.

Få mere information om mundtørhed

Problemer med at spise, drikke og synke

Operation, kemoterapi og strålebehandling kan medføre problemer med at spise, drikke og synke. Det kan skyldes:

 • påvirket slimhinde i munden
 • mundtørhed
 • smerter
 • nedsat mundåbning
 • øget stivhed af vævet
 • nedsat mobilitet af tungen.

Problemerne kan opstå i forbindelse med behandlingen eller måneder til år efter. Det medfører vægttab eller underernæring, som er et udbredt problem både før, under og efter behandling. Det kan skyldes:

 • problemer med at drikke, spise og synke
 • påvirket slimhinde i munden
 • mundtørhed
 • manglende madlyst, fx grundet ændret smags– og lugtesans
 • kvalme
 • træthed.

Find gode råd til at spise, drikke og synke

Problemer med tænder og kæbe

Der kan opstå problemer med tænder og kæbe efter operation og strålebehandling. Operation og strålebehandling medfører nedsat blodcirkulation i området. Det kan føre til dårlig heling, caries og øget risiko for nedbrydning af omkringliggende knogle.

Læs om tand- og mundpleje

Påvirket tale

Stemme og tale kan blive påvirket af behandlingen. Når stemme og tale er påvirket, har det betydning for livskvalitet, det sociale liv og muligheden for at vende tilbage til arbejdet.

Problemer med vejrtrækning

Nogle kan opleve problemer med vejrtrækningen. Det kan opstå før, under og efter behandlingen for hoved-halskræft. For nogle er det nødvendigt at sikre vejrtrækningen ved at anlægge en tracheostomi. En tracheostomi er et lille rør, der lægges gennem halsen og ind i luftrøret. Vejrtrækningen kan derefter foregå gennem en ventil i halsen.

Smerter

Det er ofte nødvendigt med smertebehandling i forbindelse med operation eller strålebehandling. Smerterne kan blandt andet skyldes sår i munden, påvirkede nervebaner og stivhed i vævet.

Lugtgener

Der kan opstå lugtgener på grund af øget svampe- og bakterievækst i munden. Dette opstår, fordi det naturlige forsvar i mundens slimhinde nedsættes af behandlingen.

Problemer med hørelsen

Både kemoterapi og strålebehandling kan påvirke hørelsen.

Påvirket syn

Tumorvækst, operation og strålebehandling i og omkring øjnene kan påvirke øjne og syn. 

Tab af muskelmasse

Hoved-halskræftpatienter mister i gennemsnit 10 % af deres kropsvægt som følge af nedsat kostindtag og mindre fysisk aktivitet i behandlingsperioden. Det medfører mindre styrke i musklerne og påvirker evnen til at fungere normalt i hverdagen.

Læs om fysisk aktivitet og træning

Lymfødem

Lymfødem er en kronisk hævelse, der kan opstå, hvis du har fået fjernet lymfeknuder ved operation og/eller er strålebehandlet. Symptomerne på lymfødem er synlig hævelse eller spændingsfornemmelse i det område, der er opereret eller strålebehandlet.

Få mere information om lymfødem

Påvirkning af nervevæv

Nervevæv kan blive påvirket af strålebehandling eller operation. Det kan medføre:

 • mundvigen hænger
 • at et øje ikke kan lukke helt i
 • at øjnene løber i vand
 • nedsat funktion af muskler i nakke og skuldre.

Påvirkning af skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen sidder på forsiden af halsen. Den danner hormoner, som har betydning for stofskiftet. Både strålebehandling, operation og kemoterapi kan påvirke skjoldbruskkirtlens funktion og medføre træthed, kuldskærhed, nedsat appetit, vægtøgning og forstoppelse. Det kan opstå måneder til år efter behandling.