Spisning efter endt behandling
Ændrede kostvaner
Din evne til at spise almindelig mad kan være påvirket. Det kan bl.a. betyde, at:
- maden skal laves på en anden måde end før
- det tager længere tid at spise
- det kræver ekstra koncentration at synke for at undgå, at maden kommer i den gale hals
- det kan være krævende at tygge og fordele maden i munden
- du spiser mindre portioner
- det bliver vanskeligt at få kalorier og proteiner nok
- du taber dig i vægt
- det kan være udfordrende for dit sociale liv, da der er mange ting, du skal forholde dig til.
Fra flydende til fast kost
Når du går fra flydende til en mere fast kost, er det vigtigt at begynde med mad, som er let at synke og kræver mindst mulig tygning. Start gerne ud med:
- yoghurt, ymer og hjemmelavede mælkedrikke, fx koldskål
- grød, fx øllebrød, maizenagrød, risengrød og havregrød
- suppe, gerne med småt fyld
- små desserter, fx mousse, fromage, fløderand, budding og is
- mos, fx kartoffelmos eller grøntsagsmos
- fars af kød og fisk, fx kød- eller fiskeboller, frikadeller, farsretter og tatar
- pålægssalater lavet med mayonnaise
- fede kiks med smør og evt. knækbrød og smørristet franskbrød.
Spis blødt, vådt, mildt og tit
Blødt: Spis bløde retter, der ikke skal tygges så meget. Maden skal have en ensartet konsistens. Det er fx nemmere at synke en kødbolle end en krebinet.
Vådt: Spis rigeligt med sovs. Brug smør og olie på mos, grød og i suppe. Creme fraiche, dressinger og flødeskum kan gøre det nemmere at synke maden.
Mildt: Spis milde retter uden for meget syre. Brug fx citronskal i stedet for citronsaft. Husk, at bagt og kogt frugt er mindre surt end frisk frugt. Undgå for meget salt. Smage som stærkt og bittert kan gøre ondt i munden.
Tit: Spis små måltider, og drik kalorieholdige drikke flere gange om dagen, gerne 6-8 gange.
Få nok kalorier og proteiner
Hold øje med vægten. Det er vigtigt, at du får kalorier og proteiner nok. Både hvis du skal undgå vægttab eller tage på i vægt.
Der er mange kalorier i fedtstoffer som smør, olie, mayonnaise, fløde, creme fraiche og ost. Der kan være behov for at få fedtstoffer mere hyppigt og i større mængder, end du før har været vant til.
Du kan bl.a. få proteiner fra mælk, kakaomælk, yoghurt, ymer, ost, æg, kød og fede fisk. Forsøg at få proteiner i alle dine måltider.
Det kan være nødvendigt at supplere med ernæringsdrikke. De indeholder mange kalorier, proteiner, vitaminer og mineraler. Din læge eller diætist kan give dig en ernæringsrecept, så du ikke skal betale fuld pris. Du kan købe dem på apoteket.