Annettes historie
Nye rutiner har været en fast del af 49-årige Annette Fiskers hverdag, siden hun sidste år fik konstateret brystkræft.
Når Annette går tur i Frederiksberg have, sænker der sig en ro over hende. Det er den daglige gåtur, som hjælper Annette med at bevare et positivt sind i en hverdag, hvor kræftsygdommen fylder.
Annette fik beskeden om, at hun havde en aggressiv cancerknude i sit venstre bryst i december 2017, og siden da har hun indført nye rutiner i sin dagligdag. Haven på Frederiksberg har været hendes andet hjem de seneste seks måneder, hvor hun har været i behandling for brystkræft.
”Det er på mine ture, at jeg tænker mine gode tanker. Det er her, jeg finder ro,” fortæller hun.
Da lægerne opdagede cancerknuden i Annettes venstre bryst, var der ingen tvivl om, at hun skulle opereres. Lige før julen 2017 fik Annette fjernet sit venstre bryst.
”Da jeg fik at vide, at jeg havde kræft, og at jeg skulle opereres, var jeg fuldstændig chokeret. Jeg tror, at jeg gik i chok,” siger hun.
Tanken om, at kræftsygdommen og kemobehandling ville blive en stor del af hendes hverdag, fik Annette til at tro, at hendes liv ville falde fra hinanden.
”Jeg havde en meget klar idé om, at hele mit liv ville gå i stykker, da jeg fik konstateret brystkræft. At alt ville falde fra hinanden. Det forestiller man sig jo,” siger hun.
I dag ser Annette tilbage på de seneste seks måneder med andre øjne. Kort tid efter Annettes brystoperation fulgte et 18 ugers kemoforløb, og siden da har genoptræning og de daglige gåture fyldt det meste i Annettes hverdage og hjulpet hende med at bevare et positivt sind. Hun har særligt benyttet sig af tilbuddene om genoptræning hos Center for Kræft og Sundhed og har blandt andet gået på et styrke- og konditionshold to gange om ugen.
Selvom energien til tider har været i bund på grund af sygdommen og kemobehandlingen, har samværet med andre kvinder i samme situation fået Annette til at holde fast i træningen.
”Det har givet mig meget at være sammen med andre kvinder med brystkræft. Jeg har haft overskud til at komme til træningen, fordi jeg har haft aftaler på holdet,” forklarer hun.
Men det er ikke kun den fysiske del af genoptræningen, som har hjulpet Annette igennem forløbet. De daglige gåture har givet Annette mentalt ro og velvære.
”Mine daglige gåture har været så vigtige for mig. Det er her jeg har kunne samle mine tanker og bekymringer,” siger hun.
Annette anbefaler andre kvinder i samme situation at finde noget, som giver mentalt og fysisk velvære, når kræftsygdommen præger hverdagen.
”Jeg tror, at det er rigtig vigtigt at gøre ting, som er gode for os. At finde noget som får os til at tænke gode tanker,” slutter hun.
I dag har Annette netop afsluttet et 18 ugers kemoforløb og går løbende til kontrol for at holde øje med, at kræften ikke vender tilbage.
Flere historier
Bag ethvert kræftforløb gemmer der sig en personlig historie. Læs flere kvinders historier om at komme i gang med livet og hverdagen igen efter brystkræft.