Tandpleje før, under og efter strålebehandling

Få vurderet din tandstatus før opstart af strålebehandling. Sørg for god tandpleje under og efter strålebehandling, og hold øje med symptomer i munden.

Mundpleje

Mund og tænder er ekstra sårbare i forbindelse med strålebehandling i hoved-halsområdet. Det er vigtigt, at du både før, under og efter strålebehandling bevarer en god mundhygiejne.

Med god mundhygiejne undgår du ømt og blødende tandkød, der gør det ubehageligt at børste tænder. Det er vigtigt, at du børster dine tænder, da det ellers gør tilstanden værre. Børst tænder med fluortandpasta med mild smag.

Læs om mundpleje

Før strålebehandling

Din tandlæge skal vurdere din tandstatus, før strålebehandlingen går i gang, for at du evt. kan søge om tilskud til tandbehandling efterfølgende. Det er vigtigt, at du får:

  • kontrolleret kanter på tænder og proteser
  • renset tænderne
  • ordnet tilstande i tænderne, der kræver behandling, såsom huller i tænderne.

Kæbekirurgisk afdeling vil vurdere dine tænder og kæbe evt. ud fra et røntgenbillede forud for strålebehandlingen for at nedsætte risikoen for eventuelle senfølger.

Under strålebehandling

Der kan opstå sår og smerter i munden under strålebehandling. Hvis du oplever symptomer i mundhulen under strålebehandlingen, skal du kontakte den behandlende onkologiske afdeling, som evt. henviser dig videre til kæbekirurgisk afdeling.

Efter strålebehandling

Tænderne bliver hårdt belastet af strålebehandling, og du kan opleve mundtørhed, som kan medføre en hurtig udvikling af huller i tænderne. Mundtørheden kan også gøre det ubehageligt at børste tænder og få almindelige tandbehandlinger.

  • Vær ekstra opmærksom på mundhygiejne efter strålebehandling
  • Gå til hyppig kontrol hos tandlægen, helst hver anden måned
  • Fortæl din tandlæge, at du har modtaget strålebehandling, så du får den bedst mulige hjælp
  • Gør tænderne modstandsdygtige over for huller i tænderne med en receptpligtig fluortandpasta.

Vær opmærksom på, om der er blottet knogle i munden. Kontakt din tandlæge ved behov. Ved behandling med kroner eller proteser kan du søge tilskud gennem egen tandlæge.

Læs om tilskud til tandbehandling

Læs om mundtørhed

Nedsat gabeevne

Efter strålebehandling kan dine tandlægebesøg være påvirket af, at du oplever besvær med at gabe op. Hvis de store tyggemuskler har været involveret i strålefeltet, kan de føles stive, og gabeevnen kan blive nedsat. Det kan hjælpe at udføre daglige gabeøvelser.

Find øvelser til tunge, kæbe og hals