Kom i gang med at spise igen
Genoptræning af spise- og synkefunktionen
Behandling for hoved-halskræft medfører ofte, at det er svært at spise og synke. I starten lever mange af flydende kost eller ernæringsdrikke. Nogle starter med at have en sonde, som de får ernæring gennem.
Det kræver oftest genoptræning af din synkefunktion, når du skal blive i stand til at spise fast føde igen. Det vil typisk ske i samarbejde mellem dig, en diætist og en specialiseret ergoterapeut.
Du har ret til en genoptræningsplan, hvis du har haft et funktionstab i forbindelse med indlæggelse. Alt efter hvilken kommune du bor i, kan det være muligt at blive henvist til en diætist og en ergoterapeut.
Hvad kan diætisten hjælpe med?
Mange oplever at tabe sig i vægt. Diætisten hjælper dig med at beregne, hvor mange kalorier og proteiner du har brug for, hvis du skal tage på eller holde vægten.
For at undgå fejlsynkning og synkestop er det vigtigt, at du ved, hvad der er sikkert at indtage. Diætisten kan hjælpe og vejlede dig i, hvad der er lettere at spise og synke end andet. Du bliver gradvist introduceret for mad med forskellig konsistens.
Hvad kan ergoterapeuten hjælpe med?
Ergoterapeuten foretager typisk en synkevurdering, der kan hjælpe med at finde ud af, hvilke former for konsistens du kan indtage sikkert. Ergoterapeuten kan derudover hjælpe dig med at finde relevante synkeøvelser, så din synkefunktion bliver genoptrænet bedst muligt.
Vedvarende udfordringer
På længere sigt vil du måske erfare, at du har fået vedvarende udfordringer med at spise og drikke. Her er der tale om senfølger, som kan betyde, at du kommer til at ændre dine kostvaner, fx størrelsen på dine portioner og madens konsistens.