At spise sammen

Som pårørende til en med hoved-halskræft kan du opleve, at fællesskabet og vanerne omkring måltiderne kan være ændret.

Er du pårørende, kan du tage forskellige hensyn for at få måltidet til at fungere bedst muligt. Fra alle parter kræver det:

  • tid og tålmodighed
  • opfindsomhed
  • vilje og ressourcer til at finde nye veje
  • forståelse og hjælp.

Det kan tage tid at spise

Det kan tage lang tid at spise og drikke, og det er oftest ikke muligt at spise store portioner. Her kan det hjælpe at servere små portioner, så maden ikke bliver kold.

Som pårørende kan det være nyttigt at vide, at det ofte tager lang tid, før man kan spise nogenlunde normalt igen efter endt behandling for hoved-halskræft. Er der givet strålebehandling, kan det tage måneder efter endt behandling, før det er muligt at spise normalt.

Nogle gange må man endda indstille sig på, at det aldrig bliver muligt at spise som før behandling.

Maden smager anderledes

Efter behandling kan der være smagsforandringer. Som pårørende kan du støtte ved at udvise hensyn og forståelse, hvis der gives udtryk for at:

  • maden smager for salt eller for sødt
  • maden ikke smager af noget
  • maden smager af metal
  • maden smager anderledes end før
  • maden svier og brænder i munden, fordi det føles for surt. Det kan også gælde madvarer, der normalt ikke opfattes som syreholdige, fx banan, avocado, tomat, øl osv.

Svært at spise og synke

For nogle bliver det sværere at tygge og synke maden. Der kan være:

  • problemer med at tygge og få maden rundt i munden
  • hoste - maden kommer i den gale hals eller op og ud af næsen
  • smerter, når man tygger og synker
  • udtalt mundtørhed
  • problemer med tænderne
  • problemer med at åbne munden op.

Disse problemer kan gøre det vanskeligt at føre en samtale under en middag. Det betyder måske også, at man undgår restaurantbesøg, at have gæster eller selv at være gæst hos familie og venner. I sidste ende kan det betyde, at man ender med at isolere sig.

Madvarers konsistens

Det kan være en hjælp for dig at vide, hvilke madvarer der er bedre og lettere at spise end andre.